Programma
Donderdag 1 februari 2024
09:00 - 09:20 uur Preoperatieve multidisciplinaire besprekingen voor hoog-risico niet cardio chirurgische ingrepen, en de verantwoordelijkheid van de intensivist | Jacqueline Vernooij
Richtlijnen, in binnen en buitenland, bevelen preoperatieve multidisciplinaire team bijeenkomsten aan voor hoog-risico patiënten die niet cardio chirurgische ingrepen moeten ondergaan. Er wordt echter weinig aandacht besteed aan de praktische uitvoering van MDOs: hoe worden de hoog-risico patiënten gevonden? Wie is de aangewezen persoon om ze te vinden? Hoe zet je een MDO op? Wie moeten er aanwezig zijn? Moet een MDO ad hoc of juist niet ad hoc worden gehouden? Wat is de rol van de intensivist binnen een preoperatief multidisciplinair overleg?
Biografie:
Jacqueline Vernooij studeerde geneeskunde aan de UU. Deed daarna een wisselassistentschap in het Bethlehem ziekenhuis te Den Haag gevolgd door een assistentschap op de kinderchirurgische Intensive Care in het Sophia kinderziekenhuis te Rotterdam. Daarna werd zij projectleider voor implementatie van ECMO bij neonaten in het Sophia. Na drie jaar volgde een anios anesthesiologie plek in Utrecht en startte met filosofie in deeltijd aan de UU. Van 1996 tot 2001 volgde zij in Utrecht de opleiding tot anesthesioloog. Na 3 jaar HMC volgde het Rijnstate te Arnhem. Momenteel is zij PhD kandidaat met als onderwerp preoperatieve identificatie van hoog-risico patiënten voor niet cardio chirurgische ingrepen.
09:20 - 09:40 uur Post IC poli | Diederik van Dijk
De meerderheid van de Nederlandse IC’s heeft inmiddels een post IC poli in de lucht. Er is volop variatie in hoe dit wordt vormgegeven. Je kunt het zo groot of zo klein maken als je wilt. Welke patiënten nodig je uit voor de post IC poli? Volstaat soms ook een digitaal consult? Wie kan de poli het beste bemensen? Richt je je alleen op de patiënt, of ook op de familie? En wat doe je als een deel van de patiënten niet op komt dagen?
Er zijn veel mogelijkheden. De ene variant is meer kosten-effectief dan de andere. De presentatie wordt gegeven door Diederik van Dijk. Hij is afdelingshoofd van de IC van het UMC Utrecht en was voorzitter van de werkgroep die de richtlijn voor IC nazorg schreef.
09:40 - 10:00 uur SIT - Opname en ontslag criteria | Jeroen Ludikhuize
Als intensivisten richten we ons op het herkennen van vitale dreigingen. Met de vergrijzing en toenemende patiëntcomplexiteit, samen met technologische vooruitgang, staan we voor de uitdaging frequenter vragen te beantwoorden over opnames op de intensive care (IC). Gaan we streven naar slimmere detectie op reguliere afdelingen met geavanceerde algoritmen en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI). Of zien we een toename van multidisciplinaire overleggen (MDO) en zorgbesprekingen voor hoog risicopatiënten. Er zijn veel vragen met (gelukkig) een groeiend aantal antwoorden.
Biografie:
Jeroen Ludikhuize voltooide zijn studie medische biologie en geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van zijn doctoraat met het proefschrift 'Rapid Response Systems: Recognition and Management of the Deteriorating Patient', volgde hij een specialisatie tot anesthesioloog-intensivist aan zowel het AMC als het LUMC. Na een jaar werkzaam te zijn geweest op een grote intensive care in Melbourne, trad hij in dienst bij het HagaZiekenhuis. Tegelijkertijd zet hij zijn onderzoek voort aan het Amsterdam UMC (locatie VUmc), waar hij verschillende promovendi begeleidt.
10:00 - 10:30 uur Paneldiscussie
11:00 - 11:25 uur Nationaal | Pieter Roel Tuinman
11:25 - 11:50 uur Internationaal | Charlotte van den Berg
11:50 - 12:10 uur Richtlijnen ARDS | Rik Endeman
Richtlijnen; is er echt iets veranderd of gaan we door waar we gebleven waren? Nee, we gaan verder, en het wordt anders, maar nu nog niet. Over de recent verschenen richtlijnen over de diagnostiek en behandeling van ARDS van de ESICM en NVIC en welke richting we op gaan.
Biografie:
Henrik Endeman is intensivist in het Erasmus MC met bijzondere interesse in de geïnflammeerde long. Als zodanig is hij voorzitter van de richtlijncommissie ARDS.
12:10 - 12:30 uur Richtlijnen voeding | Robert Tepaske
12:45 - 13:15 uur Lunchsymposium
13:00 - 13:40 uur Abstracts en case reports presentaties
13:45 - 14:30 uur Proefschriften en uitreiking NVIC Award
14:30 - 15:00 uur NVIC Erelezing
15:30 - 16:00 uur Reanimatie van ouderen: grenzeloze (genees)kunde? | Patrick Druwé
Samen met de veroudering van de bevolking stellen we ook vast dat het aantal reanimatiepogingen bij ouderen toeneemt. Daarom zal er in deze bijdrage dieper ingegaan worden op de prognose van circulatiestilstand bij ouderen en de belangrijkste factoren die de uitkomst ervan bepalen. Zijn er hulpmiddelen voorhanden die de professionele zorgverlener kunnen ondersteunen bij beslissingen om reanimatie niet op te starten of verder te zetten? Wat is onze eigen perceptie van deze problematiek? Is optimalisatie van onze reanimatiepraktijk wenselijk, en zo ja, hoe pakken we dit aan?
Biografie:
Patrick Druwé is internist met bijzondere beroepstitel intensieve zorg en urgentiegeneeskunde. Momenteel werkt hij als kliniekhoofd op de dienst Intensieve Zorg van het Universitair Ziekenhuis Gent in België. Zijn academische interesse gaat voornamelijk uit naar de behandeling van circulatiestilstand, de post-reanimatiezorg en de ethische aspecten ervan. Hij is gepromoveerd met een proefschrift getiteld: ‘Perception of inappropriateness of cardiopulmonary resuscitation: prevalence, associated factors and impact on emergency clincians’.
16:00 - 16:30 uur New York | Jan Bakker
Alhoewel we denken dat de IC geneeskunde in de Verenigde Staten “top of the bill” is vraagt dit toch om een herziening. Het gaat hierbij niet alleen om de kwaliteit maar zeker ook de organisatie en de ethische aspecten van de zorg. Mijn stelling: de IC zorg in de VS kan niet tippen aan die in Nederland.
Biografie:
Hoogleraar aan Erasmus Universiteit, Columbia University en New York University New York, Pontificia Universidad Catolica de Chile in Santiago. Klinisch actief als staflid IC in NYU Langone Health Manhattan. Hoofdredacteur van het Journal of Critical Care. Momenteel 8 promovendi in Nederland, Duitsland, Verenigde Staten en Chile.
16:30 - 17:00 uur Lezing | Spreker volgt
20:00 uur Diner Brasserie Monsees | Op inschrijving
Vrijdag 2 februari 2024
09:00 - 09:30 uur Bloeddruk | Jan Bakker
Wanneer we shock definiëren als een toestand van inadequate perfusie van de weefsels is het doel van de behandeling deze perfusie te herstellen. Bloeddruk speelt hierbij een belangrijke rol maar is dramatisch overgewaardeerd. Met een knipoog: Bloeddruk? Who cares.
Biografie:
Hoogleraar aan Erasmus Universiteit, Columbia University en New York University New York, Pontificia Universidad Catolica de Chile in Santiago. Klinisch actief als staflid IC in NYU Langone Health Manhattan. Hoofdredacteur van het Journal of Critical Care. Momenteel 8 promovendi in Nederland, Duitsland, Verenigde Staten en Chile.
09:30 - 10:00 uur Trombocyten | Alexander Vlaar
10:00 - 10:30 uur Diurese | Marlies Ostermann
11:00 - 11:45 uur Paneldiscussie ECPR | Dinis dos reis Miranda en Armand Girbes
11:45 - 12:15 uur Passende zorg | Bernard Fikkers & Ilse van Stijn
12:30 - 13:00 uur Lunchsymposium
12:45 - 13:25 uur Abstracts en case reports presentaties
13:30 - 14:05 uur Best abstracts presentaties
14:05 - 14:10 uur Uitreiking best abstract award
14:10 - 14:15 uur Uitreiking best case report award
14:45 - 15:15 uur Fysiologie van het hart | Harald Thune Johrstadt
15:15 - 15:45 uur Hoogte - diepte | Remco Berendsen
15:45 - 16:15 uur Lezing | Spreker volgt