Programma
Donderdag 19 september 2024
09:15 - 09:30 Opening door Bart Ramakers
09:30 - 10:00 Abdominale sepsis | Jeroen Schouten (Radboudumc)
Biografie
Jeroen Schouten is internist-intensivist in het Radboudumc. Hij is opgeleid tot intensivist in het Radboudumc en Londen (UCL), is gepromoveerd in de infectieziekten en implementatie wetenschappen. Zijn aandachtsgebied is de diagnose en behandeling van complexe infectieuze aandoeningen op de IC, daarnaast houdt hij zich bezig met onderwijs: de organisatie van cursussen om het gebruik van antibiotica wereldwijd te verbeteren, met name in “low resource settings”
Teaser
Hoe benader je een patiënt met een gecompliceerde abdominale infectie? Welke bacteriën moet je eigenlijk indekken en wanneer in het ziekte beloop? Altijd de anaerobe dekking meenemen? Wanneer behandel je ook Candida spp.? En hoe zit dat met resistentie van buikpathogenen? Aan de hand van casuistiek worden de belamgrijkset principes va de antimicrobiële behandeling van buiksepsis besproken
10:00 - 10:30 Zwangere buik | Linda Mesman (Meander Medisch Centrum)
Biografie:
Linda Mesman is anesthesioloog-intensivist in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Haar opleiding tot anesthesioloog heeft ze gevolgd in het Radboudumc en nadien is ze tot intensivist opgeleid in het OLVG. Sinds 2022 is zij instructrice bij de MOET (managing obstetric emergencies and trauma) cursus en daarmee is obstetrie haar aandachtsgebied.
Teaser:
Help een zwangere! De zwangere buik is niet alledaags op de intensive care, dit maakt dat we ons niet allemaal comfortabel voelen bij deze patiëntengroep. Daarom is het juist relevant om kennis te nemen van de fysiologie en pathologie van deze populatie. De laatste jaren zien we een verschuiving in de leeftijd dat vrouwen zwanger worden, het aantal geriatrisch zwangeren neemt toe. Er zijn meer ernstige complicaties peripartum. Voor de intensive care in de toekomst zal dit implicaties hebben, we gaan meer obstetrische patiënten zien. Tijd om de obstetrische kennis op te frissen. Wat doen we met de zwangere patiënte op de intensive care? Hoe zit het ook alweer met een perimortem sectio?
10.35-11.05 uur Pacmed interactief ochtendsymposium
Onderwerp | Roundtable AI op de IC |
Inhoud | AI op de IC is live in meerdere ziekenhuizen. Wat is de impact, en wat brengt de toekomst? In deze sessie verkennen we medische casussen waarin AI is toegepast in het OLVG en Maasstad Ziekenhuis, bespreken we technologische mogelijkheden voor 2025 (zoals capaciteitsvoorspelling), en laat u uw stem horen over toekomstige inzet van AI. |
Sprekers | Wouter Kroese - CEO Pacmed Reinier Crane - Intensivist OLVG |
Roundables | 1. Bespreking casuïstiek medische beslisondersteuning op de IC 2. Opkomende usecases voor AI op de IC 3. Samen de IC van de toekomst vormgeven |
Wouter Kroese, mede-oprichter en CEO Pacmed
Wouter Kroese is mede-oprichter van Pacmed, dat is ontstaan vanuit de Nationale DenkTank 2014 over de maatschappelijke waarde van Big Data. Hij heeft Geneeskunde (UU) en Logica gestudeerd en heeft voor het starten van Pacmed gewerkt in strategie consulting en in het ziekenhuis, zowel aan het bed als achter een bureau.
Reinier Crane, Intensivist OLVG
Reinier Crane is intensivist bij het OLVG in Amsterdam sinds 2018. Zijn opleiding tot internist en intensivist volgde hij aan het UMC Utrecht. Reinier is nauw betrokken bij de vormgeving en implementatie van het Santeon-project AI op de IC
11:15 - 11:45 Abdominaal compartiment syndroom | Marije Smit (UMCG)
Marije Smit (UMCG)
Biografie:
Marije Smit is opgeleid als chirurg-intensivist en werkt op de Intensive Care Volwassenen van het UMCG. Marije heeft veel belangstelling voor (complexe) buikproblemen en haar proefschrift ging over intra-abdominale hypertensie en het abdominale compartiment syndroom.
Teaser:
Meten is weten en dat geldt ook voor de buikdruk! Een opfrisser over intra-abdominale hypertensie en het abdominale compartiment syndroom, inclusief nieuwe meetmethodes.
11:45 - 12:15 Abdominaal trauma | Vincent de Jong (Haaglanden MC)
Vincent de Jong (Haaglanden MC)
Biografie:
Nadat Vincent de Jong eerst jaren als traumachirurg in het AMC in Amsterdam heeft gewerkt is hij na een omzwerving over de wereld in het OLVG in Amsterdam opgeleid tot intensivist en is nu werkzaam als intensivist in het Haaglanden MC in Den Haag.
Teaser:
De patiënt met abdominaal trauma kan een uitdaging zijn. Van een conservatieve behandeling tot damage control. Wat is er nieuw of veranderd er eigenlijk niets? Altijd al willen weten wat de laatste inzichten zijn op het gebied van abdominaal trauma en de IC? Aan de hand van casuïstiek en de “nieuwste” literatuur neemt Vincent je mee op reis door het abdomen.
12:30 - 13:00 AOP Health Lunchsymposium
Wat is de plaats van kortwerkende bètablokkers op de IC: wanneer wel en wanneer niet?
Praktijkervaringen met kortwerkende bètablokkers op de IC in het MCL
Carina Bethlehem, intensivist Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)
Vergelijking farmacologische profielen van bètablokkers. Bij welke patiënten heeft kortwerkende bèta blokkade de meeste toegevoegde waarde? Hoe verloopt de patiëntselectie in de praktijk. (protocol) Wat zijn de ervaringen met kortwerkende bèta blokkade op de IC in MCL?
12:30 - 13:00 AOP Health Lunchsymposium
Wat is de plaats van kortwerkende bètablokkers op de IC: wanneer wel en wanneer niet?
Praktijkervaringen met kortwerkende bètablokkers op de IC in het MCL
Carina Bethlehem, intensivist Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)
Vergelijking farmacologische profielen van bètablokkers. Bij welke patiënten heeft kortwerkende bèta blokkade de meeste toegevoegde waarde? Hoe verloopt de patiëntselectie in de praktijk. (protocol) Wat zijn de ervaringen met kortwerkende bèta blokkade op de IC in MCL?
Workshop 1: Echo van de buik (galblaas, lever)
David van Westerloo (LUMC), Jeroen Janson (LUMC), Marlijn Kamps (Catharina Ziekenhuis), Lisette de Vos (OLVG), Pieter Roel Tuinman (Amsterdam UMC)
David van Westerloo (LUMC)
Biografie:
David van Westerloo is intensivist in het LUMC en onder andere geïnteresseerd in POCUS echografie. Samen met collega’s uit Leiden en Amsterdam is hij onderdeel van de Amsterdam Leiden Intensive care Focussed Echography groep ook wel bekend als ALIFE. Als verdere specialisaties heeft hij levertransplantaties, maar vooral ook Ajax, waar hij hoopt en verwacht volgend jaar eindelijk aan spelen toe te komen.
Teaser:
Er is geen techniek die laagdrempelig de geheimen in de buik kan ontrafelen dan de echografie. We hebben allemaal een echo apparaat op de unit staan dus wat is er makkelijker dan deze ook, naast uw gebruikelijk gebruik van echo voor lijnplaatsingen en hart echografie eens in de buik te kijken? Zo kan je met een FAST echo snel zien of er vocht in de buik zit, nieren en galblaas zijn ook heel goed en snel te zien en ook de lever en zelfs de vena porta zijn ook door intensivisten prima snel in beeld te brengen. Met een snelle blik in de buik kunnen we heel eenvoudig een aantal diagnoses stellen of uitsluiten. In de echo workshop van dit jaar leren we u in 30 minuten de basis waarna ook u in staat
bent een snelle kijk in de buik te nemen en buik geheimen te ontrafelen met echo!
Jeroen Janson (LUMC)
Biografie:
Jeroen Janson is internist-intensivist in het LUMC met speciale aandacht voor de cardiologie. Naast cardiogene shock en mechanische ondersteuning van de circulatie is hij gespecialiseerd in echografie. Hij is ESC gecertificeerd voor echocardiografie en heeft recent de echo abdomen cursus onder leiding van Matthias Hofer afgerond. Samen met collega’s uit Leiden en Amsterdam is hij onderdeel van de Amsterdam Leiden Intensive care Focussed Echography groep ook wel bekend als ALIFE.
Lisette de Vos (OLVG)
Biografie:
Lisette de Vos, Intensivist in het OLVG. Dagelijks gebruik ik echografie bij de behandeling van onze
patiënten. Mijn specialisatie ligt bij echo cor, waarvoor ik het EDEC-diploma heb behaald. Daarnaast helpen echo long en echo abdomen mij ook bij het nemen van beslissingen. Ik kijk er naar uit om collega's tijdens het NVIC najaarscongres te enthousiasmeren voor echo abdomen!
Workshop 2: Radiologie van de buik | Erdal
Marcel van de Poll (MUMC+), Maeke Scheerder (Amsterdam UMC)
Maeke Scheerder (Amsterdam UMC)
Biografie:
Radioloog in het Amsterdam UMC sinds 2017 gespecialiseerd in Acute radiologie (inclusief de beeldvorming van de IC). Ik heb mijn opleiding radiologie gedaan in het Amsterdam UMC locatie AMC. Aanvullend heb ik een fellowship Emergency, Trauma Radiology gedaan in Vancouver General Hospital, Canada BC en een fellowship Musculoskeletale radiologie in het OLVG Amsterdam. De acute pathologie van de spoedeisende hulp in combinatie met complexe en urgente pathologie van de IC patiënten is een leuke uitdaging die mij elke dag weer energie geeft. De pathologie gaat van top tot teen met verschillende patiëntengroepen en betrokken aanvragers, dat maakt dat geen dag hetzelfde is. Het samenwerken in een team met alle specialisten van de IC en/of kliniek en SEH zorgt voor goede patiëntenzorg, met gezamenlijke visie, adequate en snelle communicatie en beeldvorming, en zo nodig aanvullende behandeling.
Workshop 3: Continue nierfunctievervangende therapie - opbouw en troubleshooting
Yvo Kusters (MUMC+), Gwenny Pol (MUMC+)
Biografie Yvo Kusters:
Yvo Kusters is opgeleid tot nefroloog-intensivist in het Maastricht UMC+ en werkzaam als intensivist in het SJG Weert en als nefroloog in het Zuyderland MC. Hij promoveerde binnen het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) aan de Universiteit Maastricht en volgde er tevens de opleiding tot epidemioloog. Vanzelfsprekend zijn acute nierinsufficiëntie en nierfunctievervangende therapie onderwerpen waarmee hij erg begaan is.
Biografie Gwenny Pol:
Gwenny is opgeleid tot IC-verpleegkundige en Renal practitioner in het Zuyderland MC. Om meer met nierfunctie vervangende therapie bezig te zijn heeft ze de overstap naar het Maastricht UMC+ gemaakt. Hier houd zij zich bezig met scholing van verpleegkundigen en artsen en heeft ze ziekenhuisbreed de PrisMax geïmplementeerd.
Teaser:
Het dialyseapparaat, bijzonder handig om de labwaarden en volumestatus van je patiënt te
corrigeren – maar wat doen we eigenlijk precies? Tijdens deze workshop kijken we naar diverse
problemen die je als intensivist kunt tegenkomen wanneer je besluit CRRT te starten bij je patiënt. Aan de hand van casuïstiek, met het dialyseapparaat bij de hand, bespreken we diverse problemen die je vanaf starten tot afsluiten kunt tegenkomen.
Workshop 4: Indirecte Calorimetrie | Erdal
Kristine Koekkoek (Martini Ziekenhuis)
Biografie:
Kristine Koekkoek is opgeleid als Internist-Intensivist in de regio Utrecht en sinds 2024 werkzaam als Intensivist in het Martini Ziekenhuis in Groningen. In 2023 promoveerde zij op Voeding bij IC patiënten, waarna zij haar onderzoek naar geïndividualiseerde voeding voor IC patiënten voortzette in Europees verband en in het Martini Ziekenhuis.
Teaser:
Indirecte calorimetrie, de gouden standaard voor het bepalen van het energieverbruik van de IC-patiënt. Hoe werkt het? Hoe passen we het praktisch toe in de praktijk? Wat doen we met de meetuitslagen? En helpen we onze patiënten er eigenlijk wel mee?
Workshop 1: Echo van de buik (galblaas, lever)
David van Westerloo (LUMC), Jeroen Janson (LUMC), Marlijn Kamps (Catharina Ziekenhuis), Lisette de Vos (OLVG), Pieter Roel Tuinman (Amsterdam UMC)
David van Westerloo (LUMC)
Biografie:
David van Westerloo is intensivist in het LUMC en onder andere geïnteresseerd in POCUS echografie. Samen met collega’s uit Leiden en Amsterdam is hij onderdeel van de Amsterdam Leiden Intensive care Focussed Echography groep ook wel bekend als ALIFE. Als verdere specialisaties heeft hij levertransplantaties, maar vooral ook Ajax, waar hij hoopt en verwacht volgend jaar eindelijk aan spelen toe te komen.
Teaser:
Er is geen techniek die laagdrempelig de geheimen in de buik kan ontrafelen dan de echografie. We hebben allemaal een echo apparaat op de unit staan dus wat is er makkelijker dan deze ook, naast uw gebruikelijk gebruik van echo voor lijnplaatsingen en hart echografie eens in de buik te kijken? Zo kan je met een FAST echo snel zien of er vocht in de buik zit, nieren en galblaas zijn ook heel goed en snel te zien en ook de lever en zelfs de vena porta zijn ook door intensivisten prima snel in beeld te brengen. Met een snelle blik in de buik kunnen we heel eenvoudig een aantal diagnoses stellen of uitsluiten. In de echo workshop van dit jaar leren we u in 30 minuten de basis waarna ook u in staat
bent een snelle kijk in de buik te nemen en buik geheimen te ontrafelen met echo!
Jeroen Janson (LUMC)
Biografie:
Jeroen Janson is internist-intensivist in het LUMC met speciale aandacht voor de cardiologie. Naast cardiogene shock en mechanische ondersteuning van de circulatie is hij gespecialiseerd in echografie. Hij is ESC gecertificeerd voor echocardiografie en heeft recent de echo abdomen cursus onder leiding van Matthias Hofer afgerond. Samen met collega’s uit Leiden en Amsterdam is hij onderdeel van de Amsterdam Leiden Intensive care Focussed Echography groep ook wel bekend als ALIFE.
Lisette de Vos (OLVG)
Biografie:
Lisette de Vos, Intensivist in het OLVG. Dagelijks gebruik ik echografie bij de behandeling van onze
patiënten. Mijn specialisatie ligt bij echo cor, waarvoor ik het EDEC-diploma heb behaald. Daarnaast helpen echo long en echo abdomen mij ook bij het nemen van beslissingen. Ik kijk er naar uit om collega's tijdens het NVIC najaarscongres te enthousiasmeren voor echo abdomen!
Workshop 2: Radiologie van de buik | Erdal
Marcel van de Poll (MUMC+), Maeke Scheerder (Amsterdam UMC)
Maeke Scheerder (Amsterdam UMC)
Biografie:
Radioloog in het Amsterdam UMC sinds 2017 gespecialiseerd in Acute radiologie (inclusief de beeldvorming van de IC). Ik heb mijn opleiding radiologie gedaan in het Amsterdam UMC locatie AMC. Aanvullend heb ik een fellowship Emergency, Trauma Radiology gedaan in Vancouver General Hospital, Canada BC en een fellowship Musculoskeletale radiologie in het OLVG Amsterdam. De acute pathologie van de spoedeisende hulp in combinatie met complexe en urgente pathologie van de IC patiënten is een leuke uitdaging die mij elke dag weer energie geeft. De pathologie gaat van top tot teen met verschillende patiëntengroepen en betrokken aanvragers, dat maakt dat geen dag hetzelfde is. Het samenwerken in een team met alle specialisten van de IC en/of kliniek en SEH zorgt voor goede patiëntenzorg, met gezamenlijke visie, adequate en snelle communicatie en beeldvorming, en zo nodig aanvullende behandeling.
Workshop 3: Continue nierfunctievervangende therapie - opbouw en troubleshooting
Yvo Kusters (MUMC+), Gwenny Pol (MUMC+)
Biografie Yvo Kusters:
Yvo Kusters is opgeleid tot nefroloog-intensivist in het Maastricht UMC+ en werkzaam als intensivist in het SJG Weert en als nefroloog in het Zuyderland MC. Hij promoveerde binnen het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) aan de Universiteit Maastricht en volgde er tevens de opleiding tot epidemioloog. Vanzelfsprekend zijn acute nierinsufficiëntie en nierfunctievervangende therapie onderwerpen waarmee hij erg begaan is.
Biografie Gwenny Pol:
Gwenny is opgeleid tot IC-verpleegkundige en Renal practitioner in het Zuyderland MC. Om meer met nierfunctie vervangende therapie bezig te zijn heeft ze de overstap naar het Maastricht UMC+ gemaakt. Hier houd zij zich bezig met scholing van verpleegkundigen en artsen en heeft ze ziekenhuisbreed de PrisMax geïmplementeerd.
Teaser:
Het dialyseapparaat, bijzonder handig om de labwaarden en volumestatus van je patiënt te
corrigeren – maar wat doen we eigenlijk precies? Tijdens deze workshop kijken we naar diverse
problemen die je als intensivist kunt tegenkomen wanneer je besluit CRRT te starten bij je patiënt. Aan de hand van casuïstiek, met het dialyseapparaat bij de hand, bespreken we diverse problemen die je vanaf starten tot afsluiten kunt tegenkomen.
Workshop 4: Indirecte Calorimetrie | Erdal
Kristine Koekkoek (Martini Ziekenhuis)
Biografie:
Kristine Koekkoek is opgeleid als Internist-Intensivist in de regio Utrecht en sinds 2024 werkzaam als Intensivist in het Martini Ziekenhuis in Groningen. In 2023 promoveerde zij op Voeding bij IC patiënten, waarna zij haar onderzoek naar geïndividualiseerde voeding voor IC patiënten voortzette in Europees verband en in het Martini Ziekenhuis.
Teaser:
Indirecte calorimetrie, de gouden standaard voor het bepalen van het energieverbruik van de IC-patiënt. Hoe werkt het? Hoe passen we het praktisch toe in de praktijk? Wat doen we met de meetuitslagen? En helpen we onze patiënten er eigenlijk wel mee?
15:15 - 15:45 Gilead Middagsymposium
dr. Jeroen Schouten, Radboudumc
Invasieve Aspergillose (IA) is een ernstig ziektebeeld met belangrijke morbiditeit en mortaliteit. De klassieke presentatie van IA op de IC – namelijk ten gevolge van ernstige immuundeficiëntie (bijvoorbeeld tgv een acute leukemie) is vanwege profylaxe steeds minder frequent. Daarvoor in de plaats zijn echter andere manifestaties van IA in beeld gekomen, met name de Virus Associated Pulmonary Aspergillosis (VAPA). Met als oorzakelijke verwekkers het SARS-COV-virus (CAPA) maar ook Influenzavirus (IAPA). Deze presentatie gaat over de incidentie van VAPA op Nederlandse IC’s, over de klinische manifestaties, diagnostiek en behandeling van deze ziektebeelden.
15:45 - 15:55 Uitreiking NVIC Research Grant 2024
15:55 - 16:25 Complexe buik (pancreatitis) | Marc Besselink (Amsterdam UMC)
16:25 - 16:55 Onderbuikgevoelens: de grootste dilemma's over de buik | Moderator Peter de Feiter; Nicole Bouvy (MUMC+), Monika Kerckhoffs (UMC Utrecht) en Leon Moons (UMC Utrecht)
Nicole Bouvy (MUMC+)
Biografie:
Prof dr Nicole D Bouvy is opgeleid en gepromoveerd in Rotterdam en sinds 2003 chirurg in Maastricht met de leerstoel innovatieve chirurgische technieken. Haar motto ‘do no further harm’ is soms moeilijk te rijmen met de complicaties van de chirurgische praktijk. Haar onderzoek richt zich met name op het minder invasief maken van chirurgisch handelen. Haar onderzoek bestudeert daarom nieuwe interventies die het optreden van littekenbreuken, adhesies en naadlekkages doen verminderen. Ook is zij een voorvechter van de groene ok. De zorg is verantwoordelijk voor een equivalent van 8% van de uitstoot van CO2 in NL. De operatiekamer is daarbij met name een grote vervuiler net als de IC. Recent ontving ze een grant van 3.4 miljoen euro van NWO om de operatiekamer te vergroenen. Ze is o.a. voorzitter van de Nederlandse vereniging van Evolutionaire Chirurgie, lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, lid van het bestuur van het Landelijk Netwerk Groene OK, lid van de Raad van Commissarissen van VGZ en president elect van de European Association of Endoscopic Surgery.
Teaser:
Op 19 september 2024 is het najaarscongres van de NVIC. Ik ben verheugd te mogen discussiëren in de laatste plenaire sessie van de dag over Onderbuiksgevoelens: de grootste dilemma’s over de buik in de Prodentfabriek in Amersfoort. Soms zijn discussies over het al dan niet voortzetten van een behandeling makkelijker dan anders. We zullen filosoferen over patiënten met irradicale resecties, slechte oncologische prognose of short bowel problematiek, enterocutane fistels, frozen pelvis, extreme adhesies etc. in een interactieve lager debat opstelling. Ik verheug me erop met veel collegae hierover van gedachten te wisselen.
16:40 - 16:45 Afsluiting door Peter de Feiter