Programma
Donderdag 9 februari 2023
Peter de Feiter
9.00 - 9.30
Xenotransplantatie – zijn we klaar voor Prime Time?
Ian Alwayn
Jaarlijks overlijden tientallen patiënten terwijl zij wachten op een levensreddend donororgaan – er is nog immer sprake van een donororgaan tekort.
Xenotransplantatie, of het transplanteren van cellen, weefsels en/of organen van één organisme naar een ander organisme, zou dit tekort kunnen opheffen. Op dit gebied zijn het afgelopen jaar verschillende doorbraken geweest die de internationale media hebben bereikt. Varkensorganen zijn (met succes?) getransplanteerd naar mensen. Betekent dit dat wij op korte termijn kunnen verwachten dat Xenotransplantatie gemeengoed gaat worden en moeten wij dat überhaupt willen? Deze, en andere vragen zullen tijdens deze presentatie aan bod komen.
Ian Alwayn is hoogleraar transplantatiechirurgie en voorzitter van het LUMC Transplantatie Centrum. Hij is ruim 20 jaar geleden op het onderwerp Xenotransplantatie gepromoveerd, heeft dagelijks te maken met het tekort aan donororganen. Zijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van innovatieve methoden om dit tekort te verminderen.
09:30 - 10:00
Machinepreservatie van abdominale organen: van donor tot ontvanger
dhr. Volkert Huurman
Orgaandonatie en transplantatie zijn onlosmakelijk verbonden aan zorg op de IC. Nieuwe technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om organen beter te beoordelen tijdens het donatieproces, en wellicht zelfs kwalitatief beter te maken door machinale perfusie. Deze perfusie kan plaatsvinden direct na overlijden op de IC, maar ook later, vlak voor de transplantatie.
Volkert Huurman, transplantatiechirurg in het LUMC en betrokken bij de introductie van meerdere perfusietechnieken in Nederland, gaat in deze presentatie in op de mogelijkheden die machineperfusie biedt en wat dit kan betekenen voor de intensivist.
10:00 - 10:30
Innovatie in thoracale transplantatie
Niels van der Kaaij
The pathophysiology of septic AKI
Rinaldo Bellomo AO, MBBS, MD, PhD, FRACP, FCICM
Prof Bellomo is Director of Intensive Care Research at the Austin Hospital and Senior Research Advisor in Intensive Care Research at the Royal Melbourne Hospital; Professor of Intensive Care Medicine, University of Melbourne; Honorary Professor of Medicine, Monash University, Co-director of the Australian and New Zealand Intensive Care Research Centre, and an NHMRC Practitioner Fellow. He has produced >1600 PubMed cited publications and is the most published biomedical investigator in the history of Australian medicine. Since 2006, he has been the most published intensive care investigator in the world (>100 publications/year for the past 5 years). He was the foundation chair of the ANZICS Clinical Trials Group, the most productive ICU trials group in the world, a founding investigator of the Medical Emergency Team concept with several associated textbooks and of the field of Critical Care Nephrology and editor of all three related textbooks.
Our understanding of septic AKI is limited and markedly affected by our inability to monitor relevant pathophysiology pathways such as renal blood flow (RBF), microvascular RBF, cortical and medullary perfusion and oxygenation, and tubular morphological and functional changes. Animal models of septic AKI are currently the best approximation of human septic AKI. In this talk I will address the pathophysiological pathways such as dissociation between perfusion and function redistribution of flow/microcirculation, toxic tubular injury, and the disconnect between function and structure in the early stages of septic AKI. Early intervention and prevention of progression affecting these changes may well be fruitful avenues for improved (renal) outcome.
11.30 - 12.00
AI: van ontwikkeling naar implementatie
Jessica Workum
Artificial intelligence is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: van welke film je zou moeten kijken tot het bedienen van je huis met je telefoon. In de geneeskunde wordt veel AI ontwikkeld, maar waarom wordt het nog maar zo weinig gebruikt aan bed? Jessica neemt je mee van hoe AI van concept naar toepassing gaat. Zij deelt ervaringen van gebruik en opschaling van AI beslissingsondersteuning op de IC, welke stappen er nodig zijn voor AI implementatie in het ziekenhuis, en hoe je jouw IC derhalve “AI ready” kan maken.
Jessica is intensivist / klinisch farmacoloog in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg. Zij is bovendien opgeleid als biomedisch ingenieur en medeverantwoordelijk voor de visie en vormgeving van AI in het ETZ. Daarnaast is zij werkzaam als AI consultant bij Pacmed, een softwarebedrijf dat AI oplossingen creëert specifiek voor de IC, waar zij helpt met toekomstige productontwikkeling en -implementatie.
12.00 - 12.30
Artificiële Intelligentie: van computer bench naar bedside
Martijn Schut
De praktische inzet en implementatie van AI in de routinezorg loopt achter op de vele beloftevolle onderzoeken naar AI in de zorg. Wat is er nodig voor succesvolle klinische toepassing van deze onderzoeksresultaten? In deze presentatie verken ik wetenschappelijke en operationele principes van translatie van AI onderzoek. Dit doe ik aan de hand van recent afgerond AI onderzoek (omvattende zeven studies) naar het identificeren van patiëntkenmerken die geassocieerd zijn met lange behandelduur en sterfte in IC en ziekenhuis.
Martijn Schut is hoogleraar Translationele AI in de Laboratoriumgeneeskunde bij Amsterdam UMC, Faculteit Geneeskunde, VU Amsterdam.
Refractory distributive shock: recent treatment advances, RWE and identifying the most appropriate patients
13.45 - 14.30
Proefschriften en uitreiking NVIC Award
Prediction models in controlled donation after circulatory death
Angela Kotsopoulos
Bij elke orgaandonatieprocedure worden veel voorbereidingen getroffen binnen de Intensive Care. Echter het is op voorhand niet altijd duidelijk of een procedure door zal gaan na staken behandeling/beademing bij orgaandonatie na circulatiestilstand (afgekort als DCD-donatie). Dit heeft te maken met het inschatten van de duur tot overlijden. Dit proefschrift omvat de grootste multicenter prospectieve studie uitgevoerd op het gebied van DCD-orgaandonatie met als belangrijkste doel het ontwikkelen van voorspelmodellen voor tijd tot circulatiestilstand na staken van de behandeling. Daarnaast zijn eerdere voorspelmodellen gevalideerd. Angela zal de belangrijkste resultaten van haar studie bespreken.
Angela Kotsopoulos is sinds 2014 donatie-intensivist in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. Onder begeleiding van copromotoren dr. Farid Abdo (neuroloog-intensivist, Radboudumc) en dr. Nichon Jansen (Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS)) en promotor Prof. dr. Hans van der Hoeven heeft zij onderzoek gedaan naar tijd tot overlijden bij DCD-donoren. Daarnaast is zij actief betrokken in meerdere projecten binnen de NTS.
Measures to Reduce Failure to Rescue in the Postoperative Period
Linda Posthuma
Remote monitoring, of te wel: het continu monitoren patiënten op de verpleegafdeling, kan een substantiële bijdrage leveren in het vroegtijdig herkennen van achteruitgang van patiënten. Enerzijds staat remote monitoring nog in de kinderschoenen, anderzijds is het een zeer veelbelovend system dat al bijna niet meer weg te denken is in de geneeskunde. In Nederland implementeren steeds meer ziekenhuizen deze systemen. Tijdens deze presentatie wordt er een kort overzicht gegeven over de implementatie van een remote monitoring systeem.
Linda Posthuma is tijdens haar opleiding als anesthesioloog-intensivist in Amsterdam UMC begonnen met een promotie traject. In november 2022 is zij gepromoveerd. Zij verricht(te) onderzoek naar remote monitoring, postoperatieve visites en een peri-operatieve interventiebundel . Onlangs is zij gestart in het Amphia ziekenhuis als chef-de-clinique. Tevens is zij neuropsycholoog en heeft zij zich veel ingezet voor peer support in het ziekenhuis.
Immunomodulation by vasopressors
Roeland Stolk
Onbedoelde immuunmodulatie op de IC? Noradrenaline bij sepsis!
Sepsis wordt gekenmerkt door een ontregeld immuunsysteem waarbij zowel hyperinflammatie als immuunparalyse geassocieerd zijn met slechtere uitkomsten van patiënten. Er wordt veel onderzoek uitgevoerd waarbij de eerste stappen worden gezet richting gepersonaliseerde immuunmodulatie voor sepsispatiënten. Momenteel is noradrenaline wereldwijd veruit de meest gebruikte vasopressor bij septische shock, het wordt aan praktisch alle patiënten toegediend. Wat als echter zou blijken dat noradrenaline een verstorende remmende werking op het immuunsysteem uitoefent? Behandelen we op de IC onze patiënten al met een onbedoelde immuunmodulator? En welke mechanismen spelen daarbij een rol? En hoe zit dat dan met alternatieve vasopressors? In mijn proefschrift Immunomodulation by vasopressors staan deze vragen centraal. Middels translationeel onderzoek hebben we de effecten van noradrenaline en alternatieve vasopressors op het immuunsysteem onderzocht, van bench tot bedside.
Roel Stolk is in mei 2022 op het proefschrift Immunomodulation by vasopressors gepromoveerd aan de Radboud Universiteit onder begeleiding van Henk van Leeuwen, Matthijs Kox, Hans van der Hoeven en Peter Pickkers. Momenteel is hij werkzaam als fellow op de intensive care in het Radboudumc.
14.30 - 15.00
NVIC Erelezing
15.30 - 16.00
Year in review Klinisch en toekomst
Hans van der Hoeven
16.00 - 16.30
Year in review Experimental en toekomst
Nicole Juffermans
Overview van ontdekkingen met potentiële impact op de IC zorg van morgen.
Nicole Juffermans is intensivist en hoogleraar Translationele IC geneeskunde, Editor in Chief van ICM experimental.
Delirium and sedation: who should get dexmedetomidine?
Rinaldo Bellomo AO, MBBS, MD, PhD, FRACP, FCICM
Prof Bellomo is Director of Intensive Care Research at the Austin Hospital and Senior Research Advisor in Intensive Care Research at the Royal Melbourne Hospital; Professor of Intensive Care Medicine, University of Melbourne; Honorary Professor of Medicine, Monash University, Co-director of the Australian and New Zealand Intensive Care Research Centre, and an NHMRC Practitioner Fellow. He has produced >1600 PubMed cited publications and is the most published biomedical investigator in the history of Australian medicine. Since 2006, he has been the most published intensive care investigator in the world (>100 publications/year for the past 5 years). He was the foundation chair of the ANZICS Clinical Trials Group, the most productive ICU trials group in the world, a founding investigator of the Medical Emergency Team concept with several associated textbooks and of the field of Critical Care Nephrology and editor of all three related textbooks.
Dexmedetomidine (DEX) is a high affinity agonist of the α2 adrenergic receptors with high neuro-specificity. DEX has shown potential as an agent to treat delirium, prevent delirium, and be used for sedation. The SPICE III trial confirmed its ability to increase the number of delirium and coma free days in ventilated ICU patients when used as a sedative. Whether it is superior to other agents used for the treatment or prevention of delirium remains unclear. Moreover, the SPICE III trial and a subsequent detailed analysis provides evidence of a differential effect according to age and asks for a nuanced understanding of its use for sedation. The ongoing SPICE IV trial may provide us such nuance.
Dit programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen
Vrijdag 10 februari 2023
Peter de Feiter
9:00 - 9:30
A journey to the twilight zone between health and disease, science and society
Chahinda Ghossein
Queen of Hearts grew in a few years time from a scientific programme on women specific cardiovascular health, to become a national movement to improve societal awareness on this matter and empower patients; A live case on integrating scientific performance with societel involvement. How does societal involvement benefit your research. How to do it and in what language to communicate your output to the public.
Chahinda Ghossein-Doha is a cardiologist in training in Maastricht University Medical Center, postdoctoral fellow in women specific cardiovascular medicine, and chair of the Queen of Hearts foundation.
09:30 - 10:00
Trials; past-present-future
Lennie Derde
Waarom doen we eigenlijk trials op de IC? Waarom zijn ze zo vaak “negatief”? Hoe kan het dan beter? En hoe moeten we dat in Nederland aanpakken? Deze vragen, en meer, worden beantwoord in de voordracht van Lennie Derde. Zij bespreekt de geschiedenis van (IC-)trials en de huidige state-of-the-art, en geeft inzicht in toekomstige ontwikkelingen.
Lennie combineert haar werk als intensivist in het UMC Utrecht met het doen van onderzoek, vooral gericht op trials. Zij is voorzitter van de Internationale Trial Steering Committee van REMAP-CAP, een adaptieve platform studie die zoekt naar de beste behandeling van CAP.
10:00 - 10:30
Dissemination of science
Rob Mac Sweeney
The importance of disseminating science is being slowly realised. Previously, there was an abundance of focus on the funding, approval and execution of scientific endeavours, without an equivalent effort in sharing this work. The digital age has revolutionised and democratised the ability to share, discuss and interpret medical research. This has been magnified by the COVID-19 pandemic. Scientific dissemination in the early 21st century is already vastly different from that of the late 20th century. This rate of change is likely to continue, with further innovations and disruptions emerging over the next decade.
Rob Mac Sweeney is an intensivist in Belfast, Northern Ireland. He works at the Regional Intensive Care Unit in the Royal Victoria Hospital. Rob completed his undergraduate training in Dublin and his post graduate training in Belfast, including a PhD in ARDS at Queen's University Belfast. He founded and runs Critical Care Reviews, a free evidence dissemination platform.
11.00 - 11.30
Effecten van CVVH op botten, een onderschat risico
Evert de Jonge
CVVH wordt veel toegepast op de IC en in Nederland is citraat de meest gebruikte vorm van antistolling. Citraat bindt aan calcium en om hypocalciemie te voorkomen geven wij op de meeste Nederlandse IC’s extra calcium op geleide van een streefwaarde van het geïoniseerde calcium in plasma. Deze manier van behandeling blijkt echter te leiden tot een substantieel verlies van calcium. Patiënten die lang behandeld zijn op de IC met CVVH zijn at risk voor het optreden van osteoporose en fracturen. In deze presentatie krijgt u informatie over de calcium-balans tijdens citraat CVVH en wordt een voorstel gedaan om anders om te gaan met calcium-suppletie.
Evert de Jonge is de eerste in Nederland antegraad opgeleide intensivist en hoogleraar en afdelingshoofd intensive care (volwassenen en kinderen) in het Leids Universitair Medisch Centrum.
11.30 - 12.00
Kwaliteit van leven: meten of weten?
Marieke Zegers PhD
Marieke Zegers zal ingaan op de onvermijdelijke nevenschade van IC-behandeling op onze patiënten. Wat is de kwaliteit van leven van voormalig IC-patiënten, welke factoren hangen samen met een betere of slechtere kwaliteit van leven en wat is de rol van 'coping' hierin? Hoe bepalen we hun kwaliteit van leven en betrekken we deze uitkomstmaat in de klinische praktijk om Passende Zorg vorm te geven?
Marieke is gezondheidswetenschapper/epidemioloog en projectleider van de MONITOR-IC, een longitudinale cohort studie waarin patiënt-gerelateerde lange termijn uitkomsten van voormalig IC-patiënten in kaart worden gebracht en worden gebruikt voor het evalueren en verbeteren van IC-zorg.
12.00 - 12.30
Een verstoord microbioom: behandeling noodzakelijk of fantoomsymptoom?
Elisabeth De Waele
De behandelingen van zowel medische als technische aard hebben ook een keerzijde en gevolgen die mogelijks pas duidelijk worden na de acute fase. Dit draagt bij tot een vertraagd herstel, zeker in een minder omkaderende omgeving zoals de post ICU. Data tonen aan dat op nutritioneel gebied er verschillende ontregelingen kunnen bijdragen: passagestoornissen (obstipatie/diarree) en malabsorptie/ondervoeding door opiaten, antibiotica, sondevoeding en laxantia maar ook clostridiuminfecties en veranderingen in het microbioom door antibiotica gebruik. Het erkennen en herkennen van deze aandoeningen en de juiste behandeling ervan geeft uw patiënt een grotere kans niet enkel de levensbedreigende periode door te komen, maar eveneens een sneller herstel en minder kans op nieuwe episoden van infecties of kritieke ziekte te ervaren. Dit alles zal vanuit een klinische invalshoek bekeken worden.
13.45 - 14.25
Best Abstracts: presentatie en uitreiking
Deviation and validation of clinical phenotypes and associated treatment responses in critically ill COVID-19 patients | Niklas Bruse
MRI abnormalities, neurological, and neuropsychological conse quences following COVID-19 hospitalization: The multicentre prospective cohort NeNeSCo study
Simona Klinkhammer
“COVID-19 leidt tot neurologische symptomen. De mogelijke oorzaak van deze symptomen is hersenschade, welke op zijn beurt kan leiden tot cognitieve stoornissen. Cognitieve stoornissen maar ook traumatische ervaringen zoals bijvoorbeeld een IC opname kunnen aanleiding geven tot cognitieve en emotionele klachten waardoor de kwaliteit van leven daalt en de zorgkosten omhooggaan. In ons prospectieve multicenter onderzoek hebben wij de lange-termijn gevolgen van ernstige COVID-19 met betrekking tot de hersenen, cognitie en welzijn onderzocht. Vanuit het theoretisch-biologisch perspectief zouden de patiënten met de hoogste ziektelast het hoogste risico op hersenschade en cognitieve stoornissen hebben. Deze hypothese hebben wij onderzocht door IC en niet-IC patiënten te vergelijken. Simona Klinkhammer is promovendus bij het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg (Maastricht University) met een achtergrond in de neuropsychologie. Zij doet onderzoek naar de gevolgen van COVID-19 met betrekking tot de hersenen, cognitie, en mentale gezondheid.”
Risk of complications in observational ICU admission after QT prolonging drug intoxication
Pim Zomer
Het is vrijdagmiddag en de intensive care ligt helemaal vol. De SEH belt voor een opname voor een patiënt met een auto-intoxicatie met 20 tabletten quetiapine ter observatie van de QT-tijd. Je vraagt je af: Hoe zinvol is deze opname eigenlijk? Is een IC-opname de beste kwaliteit van zorg voor deze patiënt? Moet ik hier nou mijn laatste IC bed aan spenderen? Is dit eigenlijk doelmatige IC-zorg?
Een deel van deze vragen ga ik voor u beantwoorden. Daarnaast ga ik proberen, met het oog op toekomst, een voorzet te doen om deze zorg zowel kwalitatief als doelmatig te verbeteren.
Mijn naam is Pim Zomer, ik ben een jonge dokter met een grote interesse voor Intensive Care geneeskunde. Ik ben werkzaam als ANIOS op de Intensive Care en over enkele maanden zal ik starten aan de opleiding Anesthesiologie in het Erasmus MC.
Ik hoop u te zien tijdens de Intensivistendagen 2023
14.25 - 14.30
Uitreiking best case report award
14.30 - 14.45
Best Article Netherlands Journal of Critical Care Award
Andreas Voss, Tony Bosma, Bob Krijnen en Dylan de Lange
“It's tough to make predictions, especially about the future”
Deze bekende quote van honkbalspeler Berra vat het mooi samen. Als we kijken naar de toekomst voelt het allemaal ongrijpbaar en onstuurbaar. Maar is dat wel zo? Is de nabije toekomst niet redelijk te voorspellen uit trends en bewegingen die we nu al om ons heen zien?
Vanuit interesse in de toekomst hebben we, onder leiding van Bob Krijnen, Tony Bosma en Dylan de Lange eens gefilosofeerd over de belangrijke trends in de gezondheidszorg. Wat verwachten we?* Wat hopen we? En vooral, wat zien we nu al? Deze trends zijn samengevat in “The Magic Eleven”: 11 kleine en grote thema’s die de zorg op de ICU zullen gaan beïnvloeden. (*Disclaimer: we zijn niet rijk geworden aan bitcoins dus ons voorspellend vermogen lijkt beperkt)
Over Andreas Voss
Andreas Voss is arts-microbioloog en afdelingshoofd van de Medische Microbiologie en Infectiepreventie aan het UMCG en hoogleraar translationele en transmurale infectiepreventie aan de RUG, met interesse* aan “verandering”: Hoe kunnen wij invloed nemen op anderen; wat is de invloed van technologie en politiek op zijn specialisme; en welke veranderingen om ons heen hebben impact op het ontstaan van infectieziektes c.q. op de zorg in het algemeen. (*Disclaimer: interesse is niet gelijk aan kennis of briljante ideeën).
Over de presentatie
Het thema blik in de toekomst c.q. toekomstige infecties kan worden gezien als, een predictie over de komst van een nieuwe pandemie, de toename of opkomst van oude en nieuwe infectie op basis wat in de wereld gebeurt (wat direct invloed heeft op de kans van een nieuwe pandemie), of de invloed van technologische veranderingen op het ontstaan van infecties
Over Tony Bosma
Tony Bosma (1973) is een internationaal erkende futurist en oprichter van onderzoeksbureau Extend Limits. Als futurist doet hij lezingen en onderzoek naar een groot aantal verschillende onderwerpen. Zo sprak hij recent over de toekomst van mobiliteit, stedelijke omgeving, veiligheid, finance, onderwijs, samenleving, digitalisering en uiteraard de zorg. Samen met zorginnovator Bob Krijnen de oprichter van de Medical Innovation Academy. Hier wordt gericht onderzoek gedaan naar de toekomst van de zorg. Vanuit deze entiteit deed hij o.a. uitgebreid onderzoek naar de toekomst van infectieziekten.
Over de presentatie
In een multimediale, en sterk visuele presentatie, schetst futurist Tony Bosma de uitdagingen voor de toekomst van de zorg. Hij gaat kort in op de samenleving zoals we die kennen en de gevolgen hiervan voor de zorg. De toekomst van de zorg vraagt om radicaal anders denken en kijken. De grootste reset van de zorg zit niet alleen in het zorgsysteem maar juist in onze samenleving en mindset. Bosma schetst de belangrijkste trends en komt met aansprekende en prikkelende voorbeelden van ontwikkelingen die nu gerealiseerd worden. Sta open voor het andere in plaats van dicht te slaan door het bestaande is de houding van de zorgprofessional van de toekomst. Een lezing die u niet mag missen. 'Kijken we vanuit het heden naar de toekomst dan zijn we vaak verwondert. Kijken we vanuit de toekomst naar het heden dan zijn we geshockeerd’.
En wat verwachten de professionals?
Aan het einde van de dag bespreken we de belangrijke trends met de mensen in de zaal. Zijn de intensivisten het eens met deze trends? Welke trends vinden intensivisten belangrijk of gevaarlijk? Botsen de toekomstbeelden niet met elkaar? Deze levendige discussie zal begeleid worden door Bob Krijnen en Dylan de Lange en waarschijnlijk voortgezet worden tijdens de borrel. De toekomst is aan de IC’s.