Programma
Donderdag 6 februari 2025
09:00 - 09:30 Eiwitrijke voeding en functionele uitkomst na IC opname | Julia Bels
"Eiwit suppletie en functioneel herstel in de kritiek zieke patiënt – de PRECISe trial."
Hoe beïnvloedt de hoeveelheid eiwit tijdens kritieke ziekte het herstel van patiënten? De PRECISe studie, gepubliceerd in The Lancet, onderzocht de impact van hoge versus standaard eiwittoediening op functioneel herstel bij ernstig zieke patiënten. Deze dubbelblinde, multicenter trial leverde onverwachte bevindingen op die de gevestigde aannames over voeding in de intensive care ter discussie stellen. Tijdens de presentatie wordt dieper ingegaan op de studiemethodologie, de resultaten en klinische implicaties. Ook wordt besproken hoe deze bevindingen aansluiten bij bestaande richtlijnen en waar er nog lacunes in kennis zijn. Een essentiële sessie voor artsen en onderzoekers die betrokken zijn bij de zorg voor kritisch zieke patiënten en op zoek zijn naar nieuwe inzichten in voeding op de Intensive Care.
Biografie:
Julia Bels is arts-onderzoeker op het gebied van intensive care geneeskunde, met een specifieke focus op herstel na kritieke ziekte en de rol van eiwitten hierin. Tijdens haar promotieonderzoek trad zij op als hoofdonderzoeker van de PRECISe-trial, onder begeleiding van dr. Marcel van de Poll (MUMC+, Maastricht) en prof. dr. Dieter Mesotten (Ziekenhuis Oost-Limburg, Genk). Haar werk richtte zich op het kwantificeren van deconditionering tijdens IC opname en herstel na ontslag. Gedurende ruim twee jaar voerde zij onder andere spierecho's, krachtmetingen en vragenlijstonderzoeken uit, gevolgd door uitgebreide analyses. Met de afronding van de PRECISe trial presenteert zij nu de resultaten op de NVIC, die bijdragen aan een beter begrip van voedingsstrategieën voor kritisch zieke patiënten.
09:30 - 10:00 Verleden, heden en toekomst van tight glucose regulation | Jan Gunst
Al jaren is er veel discussie omtrent het ideale glycemietarget bij kritiek zieke patiënten, aangezien gerandomiseerde klinische studies sterk uiteenlopende effecten van deze interventie toonden. In de laatste 3 jaar zijn 4 nieuwe gerandomiseerde studies verschenen die een nieuw licht werpen op deze discussie en perspectieven openen voor mogelijk nieuwe interventies. In deze presentatie zal de historiek van strikte glycemiecontrole geschetst worden, gaande van de pioniersstudies over mechanistische analyses tot de meest recente klinische studies.
Biografie:
Prof. dr. Jan Gunst is anesthesioloog-intensivist en staflid op de dienst intensieve geneeskunde in het Universitair Ziekenhuis Leuven. Daarnaast is hij hoogleraar verbonden aan het laboratorium voor intensieve geneeskunde van KU Leuven. Zijn wetenschappelijke interesse gaat voornamelijk uit naar metabolisme, endocrinologie en voeding van de kritiek zieke patiënt.
10:00 - 10:30 Spierverval en eiwitmetabolisme tijdens kritieke ziekte | Luc van Loon
Skeletal muscle protein is constantly being synthesized and broken down, with a turnover rate of about 1-2% per day. The rate of skeletal muscle protein synthesis is regulated by two main metabolic stimuli, food intake and physical activity. Food intake, or more specifically protein ingestion, directly elevates muscle protein synthesis rates. The dietary protein derived essential amino acids act as signaling molecules activating anabolic pathways and provide precursors for muscle protein synthesis. Ingestion of a meal-like amount of dietary protein elevates muscle protein synthesis rates for several hours, providing evidence that ‘you are what you just ate’. When food is ingested after a bout of physical activity the post-prandial muscle protein synthetic response is augmented, with higher muscle protein synthesis rates sustained over a more prolonged period of time. In other words, when you ingest protein following a bout of physical activity ‘you become even more of what you just ate’. In contrast, when protein is ingested following a period of inactivity the post-prandial muscle protein synthetic response is blunted, coined anabolic resistance. Therefore, disuse makes you ‘become less of what you just ate’. These concepts play a key role in the prevention and management of muscle loss in both health and disease.
Biografie:
Professor van Loon was appointed Professor of Nutrition and Exercise at Maastricht University in The Netherlands in 2010. Luc has an international research standing in the area of skeletal muscle metabolism, has published well over 500 peer-reviewed articles (more than 29.000 citations) achieving an H-index of 93. He was in the top 1% of cross-field (nutrition and physiology) highly-cited scholars globally for 2023. Current research in his laboratory focuses on the skeletal muscle adaptive response to physical (in)activity, and the impact of nutritional and pharmacological interventions to modulate metabolism in both health and disease. The latter are investigated on a whole-body, tissue, and cellular level, with skeletal muscle as the main tissue of interest. He is active in various media to translate research findings to the general public, highlighting the impact of nutrition and physical activity to support performance and health.
Hans Idzerda Zaal
11:15 - 11:45 Richtlijnen PADIS | Thomas Ottens
Eindelijk hebben we in Nederland ook een integrale richtlijn die sedatie, pijnstilling, delirium, slaapstoornissen, mobilisatie en fixatie beschrijft. Samengevat wordt dit een PADIS-richtlijn
genoemd. Ten opzichte van de oude richtlijn delirium op de IC zijn er vooral veel nieuwe problemen waar nu een richtlijn voor is. In deze voordracht hoort u per gebied wat de meest recente aanbevelingen zijn om uw IC-patiënt comfortabel te houden met zo min mogelijk delirium en slaaponttrekking.
Biografie:
Thomas Ottens is anesthesioloog en werkt als intensivist in het HagaZiekenhuis (Den Haag). Na zijn promotie over postoperatieve cognitieve stoornissen (2016) richtte hij zich op delirium en slaapstoornissen bij IC-patiënten. Vanuit het HagaZiekenhuis leidt hij een multicentertrial over delirium-monitoring. Daarnaast participeert hij in projecten van de Brain at Risk onderzoeksgroep (UMC Utrecht), naar innovatieve behandelmethoden voor delirium. Thomas was voorzitter van de Richtlijnwerkgroep Delirium, (Im)mobilisatie en Slaapstoornissen, deze richtlijn verscheen in de zomer van 2024. Hij woont met zijn echtgenoot in Rotterdam.
11:45 - 12:15 Richtlijn ECMO | Luuk Ottenspoor
In november van 2024 is de nieuwe richtlijn ECMO gepubliceerd. Het betreft een herziening van de eerdere richtlijn, maar nu opgesteld volgens de laatste criteria. Onder andere hebben nu alle betrokkenen, inclusief patiënten, bij de behandeling met ECMO kunnen bijdragen, en niet zoals bij de eerste richtlijn, alleen intensivisten. Mede daardoor is de richtlijn breed gedragen. De richtlijn heeft als doel om de actuele stand van zake weer te geven omtrent een zo compleet mogelijk aantal aspecten van de behandeling met ECMO, en dan aangepast aan de Nederlandse situatie. De richtlijn is opgesteld met grondige Grade systematiek. Een dergelijke aanpak kost enkele jaren tijd en daarom wordt een richtlijn als deze ingehaald door nieuwe resultaten van onderzoeken. Daarnaast is doen van – vergelijkend – onderzoek met mechanische ondersteuning lastig om meerdere redenen. Daarom is de vraag of intensivisten of andere behandelaren niet meer gebaat zijn met een consensusdocument in plaats van een richtlijn, dat zich bijvoorbeeld meer baseert op expertise en fysiologie. Tijdens de presentatie zullen leerpunten vanuit verschillende modules vanuit de richtlijn besproken worden. Onder andere, waar bestaat mogelijk praktijkvariatie, en hoe gaan we in toekomst met de richtlijn ECMO om?
Biografie:
Luuk Otterspoor werkt in het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) zowel als cardioloog als intensivist. Zijn interesses liggen in wetenschap en innovatie met betrekking tot de acute en perioperatieve cardiologie. Hij was voorzitter van de commissie die de – in november 2024 gepubliceerde - richtlijn “Extracorporele Membraanoxygenatie” heeft voorbereid. Hij woont samen met zijn echtgenote, zoon en dochter in het Brabantse Oirschot.
12:15 - 12:45 Rechtsfalen | Christiaan Meuwese
Lunchsymposium Powered by AOP Health
Vasopressine als second line vasopressor | Prof. dr. R.P. Pickkers
Prof. dr. R.P. Pickkers, Hoogleraar - Faculteit der Medische Wetenschappen, Radboudumc
In dit lunchsymposium gaat Prof.dr. R.P. Pickkers (Hoogleraar - Faculteit der Medische Wetenschappen, Radboudumc) o.a. in op de volgende vragen:
- Waarom is er een alternatief voor noradrenaline nodig?
- Wat zijn de potentiële voor- en nadelen van vasopressine?
- Bij welke patiënten speelt dit en op welk moment?
Aan de hand van Nederlandse data gaan wij graag samen met u dieper in op dit onderwerp. Wij nodigen u dan ook van harte uit om aanwezig te zijn bij het lunchsymposium van AOP Health.
NVIC Lagerhuisdebat 2025
Op donderdag 6 februari 2025 organiseert de NVIC in samenwerking met Pfizer voor de 2e keer het ‘’ NVIC Lagerhuisdebat’’ met de titel:
“Een Veilig Werkklimaat: “Brommende Oude Mannen versus Millennials”
In dit Lagerhuisdebat, tijdens de lunch, nodigen we congresdeelnemers uit om mee te discussiëren over actuele zaken van de intensive care in Nederland.
Onder de bezielende leiding van Dylan de Lange en Walter van den Bergh komt er een aantal provocatieve stellingen aan bod.
Het debat start om 13.30 uur en duurt tot 14.00 uur. Neem een broodje en een drankje en geef je mening of luister naar de mening van jouw collega’s.
Tot donderdag 6 februari in Gooiland Hilversum!
14:00 - 14:45 Proefschriften en uitreiking NVIC award
Intensive Care for COVID-19 studies in critically ill patients | Emma Kooistra
Lung- and Respiratory Muscle-Protective Mechanical Ventilation | Heder de Vries
Clinical effectiveness of extracorporeal cardiopulmonary resuscitation in out-of-hospital cardiac arrest | Martje Suverein
15:30 - 16:00 uur Middagsymposium – Powered by Teleflex Medical BV
"Coated Technology – Innovaties en Toepassingen voor het minimaliseren van risico’s bij vasculaire toegang." | Marc Oosterveen, Clinical Affairs Manager, Teleflex Medical
Wij nodigen u uit voor een inspirerend middagsymposium, waarin Marc Oosterveen, Clinical Affairs Manager van Teleflex Medical de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coated technology zal presenteren. We bespreken terminologie zoals high flow vs high pressure en de voordelen van antimicrobieel geimpregneerde katheters. Marc Oosterveen, expert op dit gebied, zal zijn inzichten delen over de recente innovaties voor zowel zorgprofessionals als patiënten. Dit is een unieke kans om meer te leren over deze technologie en de impact ervan op de toekomst van de medische zorg.
16:00 - 17:00 Wetenschap in binnen- en buitenland | Harm-Jan de Grooth & Evert-Jan Wils
Het onderzoekslandschap begint in 2024 langzaam te kantelen: Weg van ‘one-size-fits-all’ behandelingen en syndroomdiagnoses, richting meer specifiekere interventies in geselecteerde populaties. Evert-Jan Wils (Franciscus Gasthuis & Vlietland) en Harm-Jan de Grooth (UMC Utrecht) nemen u met een kritische blik in vogelvlucht mee langs recente studies, onverwachte ontwikkelingen en nieuwe perspectieven op oude discussies. Na deze presentatie ben u helemaal klaar voor IC-zorg 2025 en weet u welke nieuwe kennis u wel of niet al naar uw werkvloer kan brengen.
Biografie Harm-Jan de Grooth:
Harm-Jan de Grooth is intensivist en onderzoeker in het UMC Utrecht. Hij richt zich vooral op de unieke uitdagingen van IC-gerelateerd klinisch onderzoek.
Biografie Evert-Jan Wils:
Evert-Jan Wils is intensivist en onderzoek in het Franciscus Gasthuis & Vlietland, Rotterdam. Zijn ambitie is om problemen van de klinische werkvloer om te zetten in impactvol onderzoek. Zijn onderzoek richt zich verder op relevante onderwerpen voor, en betrokkenheid van zowel perifere als academische IC-zorgverleners en patienten.
17:00 - 17:30 NICE Wetenschap in review | Nicolette de Keizer
De Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) registratie is primair opgezet om artsen en verpleegkundigen op de IC te ondersteunen in het monitoren en verbeteren van de kwaliteit
van zorg op de IC. Maar de registratie is ook een rijke databron die voor alle ICUs beschikbaar is om onderzoek op te doen. Deze presentatie is bedoeld om te inspireren om gebruik te maken van deze databron voor onderzoek en geeft voorbeelden van medische en registratiekundige onderzoeksvragen die in de afgelopen jaren beantwoord zijn met NICE data.
Biografie:
Nicolette de Keizer is hoogleraar Medische Informatiekunde, in het bijzonder evaluatie van zorg en zorginformatiesystemen en heeft mede aan de wieg gestaan van de NICE registratie. Ze is afdelingshoofd van de afdeling Klinische Informatiekunde in het Amsterdam UMC. Deze afdeling huisvest het NICE Research &Support team dat verantwoordelijk is voor de verwerking van de NICE data.
Vrijdag 7 februari 2025
09:00 - 09:20 De kracht van Mechanical Power | Laura Buiteman
Bij IC-patiënten is het belangrijk om longprotectief te beademen en de intensiteit van de beademing zo laag mogelijk te houden. Dit vermindert het risico op beademingsgerelateerde longschade. Een concept dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, is mechanical power—beter vertaald als "de energie die de beademingsmachine overbrengt op het respiratoire systeem". Mechanical power is potentieel interessant, maar het berekenen ervan is complex en de toepassing aan het bed uitdagend. Dit komt doordat het afhankelijk is van verschillende beademingsparameters die niet alleen de hoogte van mechanical power, maar ook elkaar beïnvloeden. In deze presentatie bied ik een overzicht van de huidige kennis over mechanical power en bespreek ik welke beademingsparameters hierin een belangrijke rol (kunnen) spelen.
Biografie:
Laura Buiteman is Ventilation Practitioner, IC-verpleegkundige en onderzoeker in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. In 2023 promoveerde ze cum laude aan de Universiteit van Amsterdam met onderzoek naar geautomatiseerde beademing en mechanical power. Naast haar klinische werk en onderwijstaken is ze ook verbonden aan het Amsterdam UMC als postdoctoraal onderzoeker, waar ze diverse internationale projecten coördineert en promovendi begeleidt in hun wetenschappelijke ontwikkeling.
09:20 - 09:40 EIT en slokdarmballonnen | Annemijn Jonkman
EIT en oesofagusdrukmetingen (Pes) worden steeds populairder, omdat hiermee belangrijke inzichten worden verkregen in de respiratoire fysiologie van de individuele patiënt. Er is echter nog steeds geen sterk bewijs dat de toepassing van deze technieken leidt tot betere IC uitkomsten. In deze presentatie wordt de rol van EIT en Pes voor het personaliseren van de beademing besproken en wat er nodig is voor verbeterde en gestandaardiseerde implementatie in de klinische praktijk.
Biografie:
Dr. Annemijn Jonkman is technisch geneeskundige en assistant professor op de IC volwassenen in het Erasmus MC, waar ze PI is van de ROTARC (Rotterdam Advanced Respiratory Care) onderzoeksgroep. Ze behaalde haar PhD aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (prof. Heunks, 2021) en deed een fellowship in Toronto (Dr. Brochard, 2020), wat resulteerde in vele internationale samenwerkingen. Annemijn is gespecialiseerd in geavanceerde respiratoire monitoring bij de complexe beademde patiënt. Met haar klinische werk en onderzoek wil ze kunstmatige beademing optimaliseren bij de individuele patiënt, via innovatief gebruik van technologie.
09:40 - 10:00 De waarde van P01 en occlusiedruk | Leo Heunks
In deze presentatie zal ik u laten zien dat met enkele simpele manoeuvres long en diafragma protectief beademd kan worden tijdens geassisteerde modi, zoals pressure support ventilation. Na deze voordracht loopt uw patiënt niet meer het risico op P-SILI of beademinggeïnduceerde diafragma schade!
Biografie:
Leo Heunks is longarts-intensivist, hoogleraar en afdelingshoofd intensive care in het Radboudumc, Nijmegen. Hij is opgeleid in het Radboud en na vele ervaringen rijker door gewerkt te hebben in o.a. Toronto, Chicago, Amsterdam en Rotterdam, nu weer terug in Nijmegen. Zijn klinische als wetenschappelijke interesse zijn gericht op long & diafragma protectief beademen. In de tijdsgeest van klinische epidemiologie, grote trials en artificial inteligence, probeer ik mezelf en anderen te enthousiasmeren voor de respiratoire fysiologie. Geen goede IC zorg, zonder gedegen kennis van de fysiologie!
Hij organiseert voor ESICM de jaarlijkse online/onsite cursus beademing en is Associate Editor van American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
10:00 - 10:30 Tafelgesprek aan de hand van casuïstiek
10:45 - 11:15 uur Ochtendsymposium Powered by Pacmed
"Samen bouwen aan de toekomst van AI op de IC" | Wouter Kroese & Paula van Ooik
In 2025 versnelt de inzet van AI-toepassingen voor de IC. Tijdens dit ochtendsymposium presenteert Pacmed haar visie op hoe AI concrete oplossingen biedt die zorgverleners op de IC ontlasten en versterken – in 2025 en daarna. Bovendien krijgt u de kans om mede vorm te geven wat de volgende generatie AI-toepassingen gaat worden. Tijdens interactieve rondetafelsessies, begeleid door intensivisten, gaan we met u in gesprek over de toekomst van AI op de IC. Ontdek welke toepassingen al operationeel zijn, deel uw inzichten en geef richting aan innovaties zoals slimme afdelingsoverzichten, administratielastverlaging, inzicht in (verwachte) IC-bezetting en patiëntspecifieke beslissingsondersteuning per orgaansysteem.
11:15 - 11:45 Behandeling van ARDS: het is tijd voor precisie geneeskunde | Lieuwe Bos
Behandeling van ARDS: het is tijd voor precisie geneeskunde
De behandeling van patienten met ARDS is gebaseerd op algemene principes. Er blijkt echter grote variatie te zijn tussen patienten die aan de criteria voor ARDS voldoen. In de presentatie zal ik een overzicht geven van deze verschillen en wat voor consequenties dit heeft voor de behandeling van ARDS.
Biografie:
Lieuwe Bos is opgeleid tot longarts-intensivist in Amsterdam UMC. Hier werkt hij als universitair hoofddocent en is de chair van het laboratorium voor experimentele intensive care en anesthesiologie.
11:45 - 12:15 Translationeel IC Onderzoek | Charissa van den Brom
Mind the gap - de microcirculatie tijdens ECMO
Biografie:
Charissa van den Brom is assistant professor en hoofdonderzoeker van de onderzoekslijn ‘Tissue perfusion’ binnen het Laboratory of Experimental Intensive Care and Anesthesiology (LEICA) van het Amsterdam UMC. Ze heeft ruime ervaring in het opzetten en coördineren van translationeel onderzoek en ontving diverse beurzen, waaronder de prestigieuze Veni-talentbeurs van NWO. Haar onderzoeksgroep richt zich op het farmacologisch moduleren van het endotheel om weefseldoorbloeding en orgaanfunctie te beschermen. Haar groep maakt gebruik van verschillende translationele modellen, maar ook klinische onderzoeken bij kritiek zieke patiënten hebben haar interesse, vooral de effecten van extracorporale circulatie en shock. Charissa zal een overzicht geven van ECMO-gerelateerde factoren die de microcirculatie kunnen beschadigen. Ze bespreekt klinische interventies welke de microcirculatie beschermen. Tevens wordt dieper ingegaan op de barrière functie van het endotheel. Tot slot presenteert ze veelbelovende preklinische farmacologische interventies die het endotheel direct beschermen.
12:15 - 12:45 Battle of the Sexes: man-vrouw verschillen in immuniteit | Matthijs Kox
Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Zelfs in deze soms verwarrende tijden zal niemand ontkennen dat er verschillen zijn tussen de geslachten. Maar hoe zit dat qua immuniteit? En is dat relevant voor de IC-geneeskunde? Na mijn presentatie bent u weer helemaal op de hoogte.
Biografie:
Matthijs Kox is biomedisch wetenschapper en werkzaam als universitair docent en senior onderzoeker op de IC van het Radboudumc. Hij doet al meer dan 15 jaar translationeel onderzoek naar de werking en beïnvloeding van het immuunsysteem bij ernstig zieke patiënten. Daarnaast is hij parttime wetenschapsvoorlichter en studentencoach.
13:00 - 13:30 Lunchsymposium powered by AOP Health
"Beta blokkade in kritisch zieke patiënten op de intensive care, vriend of vijand?" | Dr. C.L. Meuwese
In dit lunchsymposium behandelt Dr. C.L. Meuwese (cardioloog-intensivist, Erasmus MC) de volgende onderwerpen:
- Het bestaan en de farmacologische eigenschappen van ultra kort werkende beta-blockers
- De mogelijke toepassingen van ultra-kortwerkende beta-blockers in kritisch zieke patiënten
- De voor -en nadelen van het toepassen van beta-blockers in kritisch zieke patiënten.
- De noodzaak voor een nauwgezette bewaking van hemodynamiek t.t.v. de toediening van beta-blockers
- De huidige ontwikkelingen rondom de toepassing van beta-blockers in kritisch zieke patienten.
- Bespreking van het trial design “REMAP ECMO beta-receptor modulation RCT”.
Wij zien u graag op vrijdagmiddag 7 februari bij dit lunchsymposium van AOP Health.
14:00 - 14:35 Best abstracts presentaties
Unveiling Blind Spots in Electronic Medication Surveillance: Who Needs a Coffee Break? | Jeroen Aarts
Optimizing cost-effectiveness of microbiological surveillance during selective digestive decontamination in the intensive care unit – an in silico simulation study | Jelle Haitsma Mulier
Novel Biomarkers from ECG Waveform Morphology Analysis in Experimental Human Endotoxemia: Insights for Improved Infection and Sepsis Detection through AI | Freek J.A. Relouw
14:35 - 14:40 Uitreiking best case report award
14:40 - 14:45 Uitreiking best abstract award
15:15 - 15:25 Steroïden in ARDS | JA | Rik Endeman
Natuurlijk moet je corticosteroïden bij ARDS geven. Dat is niet echt een vraag. Er zijn inmiddels meerdere richtlijnen, inclusief die van de NVIC, die dit aanbevelen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op robuuste meta-analyses. Maar veel meer nog, het is vanuit de pathofysiologie van ARDS ook volkomen logisch om corticosteroïden te geven bij ARDS. Tijdens deze presentatie zal ik uiteenzetten waar deze logica in zit, maar ook uitleggen waarom er negatieve corticosteroïd studies bestaan. Dit kan alleen door ons nog eens kort te verdiepen in wat ARDS nu ook al weer is. Uiteraard zijn er nuances te bedenken, maar de bottomline zal zijn dat we deze discussie moeten afsluiten en de volgende stap moeten maken naar individualisering van zowel patiënt, dosis, timing als middel.
Biografie:
Rik Endeman is intensivist in het OLVG en Erasmus MC. Als intensivist in het OLVG kent hij de issues waar de gemiddelde intensivist in Nederland mee worstelt, als onderzoeker in het Erasmus MC heeft hij een speciale interesse in de interactie tussen het immuunsysteem, beademing en onderliggende ziekte. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie ARDS van de NVIC.
15:25 - 15:35 Steroïden in ARDS | NEE | Lennie Derde
ARDS zien we elke dag op de IC. We beademen de patiënt netjes en geven corticosteroïden. Maar wat is nou eigenlijk de bewijsvoering voor het geven van steroïden bij ARDS? Is die niet flinterdun? Waarop zijn de richtlijnen gebaseerd? Zouden we niet een andere strategie moeten voeren? In deze presentatie hoort u waarom steroiden in ARDS geen goed idee zijn.
Biografie:
Lennie is intensivist, met een achtergrond in infectieziekten en epidemiologie, in het UMC Utrecht. Haar onderzoek richt zich op epidemiologie van sepsis en inflammatie, met een speciale interesse in klinische trials en de innovatie daarvan.
15:35 - 15:55 Paneldiscussie ARDS
15:55 - 16:25 Infectieziekten in het post-Covid tijdperk | Marc van Ranst
Loopbaan:
Momenteel staat professor Van Ranst aan het hoofd van de afdeling Laboratoriumgeneeskunde in UZ Leuven. Hij is er tevens hoofd van het AIDS Referentielaboratorium en van verschillende Nationale Referentie Laboratoria en voormalig hoofd (tot 2023) van het laboratorium voor klinische en epidemiologische virologie aan het Rega Instituut. Van 1999 tot 2014 was professor Van Ranst lid van de Belgische Hoge Gezondheidsraad, waar hij van 2007 tot 2014 voorzitter was van de werkgroep Vaccinaties. Van 2007 tot en met 2016 was hij Interministerieel Commissaris Influenza en verantwoordelijk voor de grieppandemie voorbereidingen in België evenals voor het crisismanagement tijdens de Mexicaanse grieppandemie in 2009-2010. In 2020 maakt hij deel uit van verschillende expert adviesraden (GEES, CELEVAL, GEMS …) tijdens de Covid-19 pandemie en neemt hij een adviserende en informerende rol op in België en het buitenland. In zijn onderzoekslaboratorium werken meerdere PhD-studenten, postdoc-medewerkers en een wisselend aantal masterstudenten uit binnen- en buitenland aan onderzoek in moleculaire evolutie en epidemiologie van DNA- en RNA-virussen. Professor Van Ranst publiceerde ruim 500 wetenschappelijke artikelen in Medline geïndexeerde vakliteratuur en droeg hoofdstukken bij aan een tiental boeken over virale moleculaire evolutie en bio-informatica. Hij schreef het kinderboek “Monsterlijke Microben”, intussen vertaald in 7 talen. Professor Van Ranst geeft les in virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven, aan de hogeschool UC Leuven-Limburg – Departement Gezondheid. Sinds 1995 is hij tevens docent aan de Faculteit Natuurwetenschappen van de Charles Universiteit in Praag waar hij les geeft in bio-informatica. In 2004 kreeg professor Van Ranst de European Clinical Virology Heine-Medin medaille van de European Society for Clinical Virology. In 2005 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit in Kalmar, Zweden en won Best Teacher Awards aan de Universiteit van Leuven. In 2020 kreeg hij de “Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen”. In 2022 ontving hij een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en in 2023 aan de Universiteit van Leiden en de Radboud Universiteit van Nijmegen.
Biografie:
Professor Marc Van Ranst is geboren in Bornem, op 20 juni 1965. Hij studeerde in 1990 af aan de KU Leuven als arts en volgde sinds 1985 simultaan opleiding aan het Leuvense Rega Instituut voor Medisch Onderzoek. De volgende vier jaar werkte hij aan het Albert Einstein College of Medicine in New York en behaalde zijn doctoraat in Virologie in 1994. Nog eens vier jaar later werd hij specialist in de Klinische Biologie. Sinds 1999 is hij professor aan de KU Leuven. Intussen werkt hij ook al meer dan 25 jaar aan het Rega Instituut in Leuven. Van 2012 tot 2020 was hij voorzitter van het Departement Microbiologie, Immunologie en Transplantatie van de groep Biomedische Wetenschappen aan de KU Leuven en van 2010 tot 2020 was hij lid van het Bestuurscomité van UZ Leuven.
Dit programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen