Asterisk Geel

Voorwoord

Geachte collega’s,

Ik schrijf dit voorwoord als net de wintertijd is ingegaan. Zou je niet zeggen met nog bijna 20 graden op de thermometer en een fijn herfstzonnetje. Maar zeker weten: die winter komt er toch echt straks wel aan en zo hoort het ook. En dan genieten van de feestdagen. Voor je het weet is het 2023 en daar wacht ons ook nog een mooi feestje: het door Corona uitgestelde lustrumfeest van onze Vereniging. Traditiegetrouw vieren we ons lustrum weer in de hoofdstad op een prachtige locatie met een rijke historie: het DeLaMar theater.

Wist u trouwens dat dit theater een 32 jaar langere historie heeft dan onze Vereniging? Ooit begonnen als een school in 1887, toen een pakhuis en na de tweede Wereldoorlog, waarbij het deels verwoest werd door verzetsstrijders omdat het gegevens van de Arbeitseinzatz herbergde, opgekocht door architect Piet Grossouw. Die toverde het in 1947 om tot theater De la Mar. Hij vernoemde het theater naar zijn schoonvader, acteur en regisseur, Nap de la Mar. Het was bedoeld voor optredens van onder andere zijn vrouw en cabaretière Fien de la Mar. Het werd geen succes en 3 jaar later ging de boel al op de fles. De glorietijd brak aan toen in 1952 Wim Sonneveld de leiding over het theater overnam en het omdoopte tot het Nieuwe De la Mar Theater. Sindsdien was het de bakermat voor de oudjaarsconferences en grote namen stonden hier op de planken: Wim Kan, Annie M.G. Schmidt en Freek de Jonge, om er maar eens een paar te noemen. Die laatste deed er op 31 december 2005 “het licht uit”, waarna het oude theater in handen kwam van de VandenEnde Foundation die het in 5 jaar grondig renoveerde tot wat het nu is: het DeLaMar theater.

En daar vieren wij ons lustrum met een prachtig congresprogramma en een mooi feest.

Wat betreft het programma zijn we trots dat wij weer veel gerenommeerde nationale en internationale sprekers bereid hebben gevonden om in het programma te participeren. Een programma met als rode draad “een blik naar de toekomst”. Bijzonder trots zijn wij dat wij Rinaldo Bellomo bereid hebben gevonden om de keynote lecture op dit lustrumcongres te verzorgen. En dat is niet zijn enige inbreng: Rinaldo zal de drie dagen voorafgaand aan ons congres uitgebreid participeren in onderwijs aan onze fellows. Dit is nu nog opgezet als een experiment, maar wellicht gaan we dit in de toekomst wel vaker doen, zodat we de ‘footprint’ voor degelijke lectures beter kunnen verantwoorden, want zeg nou zelf: gekker dan 20 graden eind oktober moet het toch niet worden….

En dat lustrumfeest dan vraagt u zich af? Daar wil de feestcommissie nog niet veel over kwijt: gewoon gezellig eten en samen zijn in een geweldige ambiance en wellicht een dansje, net als in het theater dus: daar is de voorstelling ook altijd weer een verrasing.

Kortom maak alvast een reservering in uw agenda op 9 en 10 februari en schrijf u in.

Tot in DeLaMar!

Namens alle leden van de congrescommissie,
Peter de Feiter, voorzitter congrescommissie NVIC